Naar hoofdinhoudwerkgeversvereniging
uitgeverijbedrijf

Geen STAP maar SLIM?

Het STAP-budget (Stimulering Arbeidsmarkt Positie) is afgeschaft per 1 januari 2024. De STAP-subsidie kwam onder druk te staan toen bleek dat deelnemers er te veel opleidingen zonder duidelijke meerwaarde voor de arbeidsmarkt mee volgden. Er kwamen scherpere regels om het systeem te verbeteren. Toch zette het kabinet er vanwege bezuinigingen een streep onder.

 De financiële ondersteuning van leren en ontwikkelen door de overheid bestaat vanaf 2024 allereerst nog uit de SLIM-subsidie (Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen). Doordat de STAP-subsidie de rest van 2023 met een kleiner budget wordt uitgevoerd, komt een bedrag vrij van 147 miljoen euro. Het kabinet gebruikt hiervan 73,7 miljoen euro om het budget voor de SLIM-subsidie te verhogen van 2024 tot en met 2027. Dit extra budget wordt ingezet voor individuele scholing, waarop burgers een beroep kunnen doen.

SLIM-subsidie

De SLIM-subsidie heeft als doel om leren en ontwikkelen vanzelfsprekend te maken. Dit

betekent dat in de onderneming aandacht is voor de ontwikkeling van het bedrijf en de medewerkers. In de regeling zijn vier activiteiten genoemd waarvoor je als ondernemer een subsidie kunt aanvragen:

  • A: Doorlichting van de onderneming

  • B: Loopbaan- en ontwikkeladviezen

  • C: Is een Leer- & Ontwikkelmethode met een structurele inbedding van leer- en ontwikkelactiviteiten, die primair is gericht op het aanleren van nieuwe vaardigheden, kennis en beroepshoudingen van werkenden in de onderneming

  • D: Bieden van een praktijkleerplaats in de derde leerweg

 Voor activiteit C kan de Mediafederatie Academy met het incompany aanbod hieraan mogelijk een bijdrage leveren.

Het subsidiebedrag van maximaal € 25.000,- is aan te vragen door werkgevers; aanvraagperiode loopt van 2 september t/m 27 september 2024.

Informatie en voorwaarden SLIM-subsidie:
Download SZW SLIM Menukaart